Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Το σχόλιο του Δημήτρη Παπαδόπουλου

Ο άλλοτε συνεργάτης του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό και νυν τεχνικός του Παγκρατίου αναλύει για λογαριασμό των Πράσινων Νέων τον τελικό του Τριφυλλιού με την Μακάμπι στο Final 4 της Βαρκελώνης.
Ο ημιτελικός της Μακάμπι με τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι. Σε καμία περίπτωση η Ρεάλ Μαδρίτης δεν μπορεί αυτή την περίοδο να συγκριθεί με τον Παναθηναϊκό. Ομαδικά και ατομικά. Ήταν ολοφάνερο ότι όσο περνούσε η ώρα, η Μακάμπι άνοιγε τη διαφορά. Ήταν συγκεντρωμένη, προσηλωμένη και πολύ καλή αμυντικά. Ο τελικός θα είναι τελείως διαφορετικός. Η ποιότητα του Παναθηναϊκού δεν θα επιτρέψει στη Μακάμπι να παίξει τόσο άνετα.
Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βρει λύσεις στην άμυνα της Μακάμπι, προκειμένου να μην παγιδευτεί. Οι Ισραηλινοί έχουν πολλά μιτς ματς στις προσωπικές μονομαχίες και επιχειρούν να τις καλύψουν με ζώνες με αλλαγές. Οι παίκτες δίνουν βοήθειες και κάνουν πολλές αλλαγές στα μαρκαρίσματα. Θα έλεγα ότι είναι μία άμυνα που μπορεί να σε μπερδέψει και να σε βγάλει εκτός ρυθμού. Και σε έναν τελικό, ένα νεκρό διάστημα μπορεί να κοστίσει, γι' αυτό επιβάλλεται ο Παναθηναϊκός να είναι πολύ προσεκτικός.
Βασικά, ο Παναθηναϊκός πρέπει να μην είναι μονοδιάστατος στο παιχνίδι του, να έχει κοντινές αποστάσεις και να κυκλοφορήσει γρήγορα τη μπάλα. Είναι φαβορί έχοντας ένα ισχνό προβάδισμα, αλλά επιβάλλεται να βρει λύσεις στο επιθετικό κομμάτι. Ακούω ότι μπορεί να χτυπήσει στο πικ εν ρολ τον Σχορτσιανίτη, αλλά αυτό δεν ισχύει. Ο Σοφοκλής δεν αντέχει πολύ στο ρυθμό που δίνει ο Παναθηναϊκός και θα μείνει ελάχιστα στο γήπεδο. Επομένως δεν έχει νόημα για τον Παναθηναϊκό να τον σημαδέψει.
Ο Παναθηναϊκός πρέπει να χτυπήσει στο σπλιτ άουτ, να ακροβολήσει τους σουτέρ του και να αξιοποιήσει τα ελεύθερα σουτ που θα του δώσει η Μακάμπι. Επίσης, να περάσει η μπάλα στους ψηλούς, επειδή ο Μπλατ δοκιμάζει χαμηλά σχήματα και να χτυπήσει στο μιτς ματς που θα βρει στο μαρκάρισμα. Η άμυνα ζώνης της Μακάμπι δίνει χώρους και έγκειται στον Παναθηναϊκό το πως θα τους αξιοποιήσει. Δεν παίζει μαν του μαν και ο Παναθηναϊκός έχει την υπεροχή στο ένας με έναν, όποτε βγει αυτό, και πρέπει να το εκμεταλλευτεί. Είναι σημείο κλειδί.
Βασικά, είναι ένας τελικός ανάμεσα σε δύο μεγάλες ομάδες, με εμπειρία και με προσωπικότητες μέσα και έξω από το παρκέ. Η ελαχιστοποίηση των λαθών, ο έλεγχος των ριμπάουντ και η κατοχή της μπάλας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τον νικητή. Σε σύγκριση με το παρελθόν, η Μακάμπι του Μπλατ είναι καλύτερη τακτικά και δεν αποτελεί μία ομάδα αχαλίνωτη. Παίζει σε σετ παιχνίδι και ο Μπλατ της έχει δώσει ταυτότητα. Φυσικά, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τον Ομπράντοβιτς. Ο κόουτς του Παναθηναϊκού είναι απλά ο καλύτερος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου